Top
Menu Luk

Tre tegn på, at du skal have nye vinduer


Det er ikke altid lige nemt at vurdere, hvornår det er tid til nye vinduer. Derfor har vi samlet tre situationer, hvor du skal overveje at få skiftet dine vinduer ud. Læs med her og vurdér, om det noget, du bør kigge på.

Dine vinduer er utætte

Et vindue kan være utæt på flere måder, og der er derfor nogle forskellige ting, du bør holde øje med. Har du et tolags- eller trelagsvindue, skal du være opmærksom på, om der samles kondensvand på mellem lagene. Det er et tegn på, at ruden er punkteret, fordi der nu kan komme luft ind, hvor vandet kondensere. For at ruden kan isolere bedst, er dette mellemrum lufttæt. Punkteres denne lufttæthed, vil det ikke længere isolere i samme grad. Dertil kommer problemer med, at kondensvandet kan give råd i vinduesrammen og gøre ruden mat, fordi saltene i vandet bliver på ruden. En punkteret rude kan ikke repareres og skal derfor udskiftes. Men det er ofte kun nødvendigt at skifte den del ikke hele rammen.

En anden og hyppigere utæthed er, hvis ruden ikke længere slutter tæt og derfor isolerer ordentligt. Det kan for eksempel være, hvis rammen har fået for meget fugt, har udvidet sig og derfor ikke kan lukke helt til. Det kan også være at listerne rundt i kanten er blevet møre og mast sammen eller endda faldet helt af. Du finder typisk ud af, at dit vindue er utæt, fordi du kan mærke, at det trækker, selvom vinduet er lukket. Har du et stearinlys i vindueskarmen, vil du kunne se, at de blafrer. Er dette tilfældet, bør du overveje at få nye vinduer eller at få de gamle repareret.

Dine vinduer er rådne

Når dine vinduer primært er lavet af træ, hvilket rigtig mange vinduer er, er de udsatte i forhold til råd. Råd kommer, når træet bliver udsat for meget fugt, og det er derfor især fugtgener, du skal være opmærksom på, hvis du vil undgå, at dine vinduer rådner. Et væsentligt problem for mange er kondensvand på indersiden af ruden. Når den varme luft i rummet møder den kolde rude, vil vandet i luften kondensere og lægge sig som vanddråber på ruden. Med tiden vil de løbe ned og lægge sig i kanten af vinduet, hvor træet altså vil suge vandet til sig. Med tiden vil dette føre til råd. For at undgå kondensvand på indersiden af dine vinduer, skal du huske at lufte ud i dit hjem.

Det sker også, at træet i vinduerne rådner udefra, fordi træet ikke er ordentligt behandlet, og der løber vand ned af facaden eller regnen slår ind på. Med tiden kan træet rådne hele vejen ind til den anden side, og ikke nok med det. Det kan give fugtskader i den omkringliggende konstruktíon, hvilket kan være meget værre end et råddent vindue. Derfor bør du mindst en gang om året gennemgå dine vinduers tilstand, så du kan fange problemerne i tide. Er det for sent, skal du have nye vinduer, for det er ikke en skade, der er værd at behandle.

Dine vinduer er gamle

Den sidste ting er ikke så essentiel som de to andre, men stadig vigtig, hvis du gerne vil passe på dit hjem. En del ældre vinduer har en rigtig dårlig isoleringsevne. Det gælder både i forhold til at holde varmen inde i dit hjem, og at holde solens stråler ude. Tro det eller ej, men ikke alle ruder lader lige meget sollys komme igennem. Den vigtigste besparelse ligger i at få energioptimeret dit hjem, det vil sige at få nye vinduer med en højere isoleringsevne. Det giver dig bedre mulighed for dels at holde varmen inde i din bolig, og dels manuelt at kunne justere ventilationen. Det betyder, at du selv kan styre, hvornår der skal komme frisk luft ind, hvilket man eksempelvis ikke kan med utætte vinduer.