Top
Menu Luk
Yale

Yale – Fra de første patenter til et elektronisk låsesystemDen tidlige historie om Yale-låse

I den amerikanske kolonitid immigrerede den walisiske familien Yale til USA. Nogle generationer senere begyndte Lines Yale (Sr.) at fremstille højsikkerhedslåse i sin låseforretning i Newport, New York. Han lavede primært dyre, speciallåse, der blev brugt i banker og bankbokse.

Hans søn, Linus Yale Jr. ind i virksomheden i 1850, og han satte for alvor fut i familievirksomheden. De lavede en del forskellige låsetyper og særligt to patenter i 1861 og 1865 var skelsættende, da det betød, at de kunne få patent på deres revolutionerende Yale cylinderlås.

En cylinderlås fungerer ved, at to sæt stifter placeres oven på hinanden. Den ene række presses ned på den anden af fjedre, og den nederste række sidder fast i den del, der holder låsen fast. Når du indsætter den korrekte nøgle, vil de nederste stifter skubbes op i de øverste stifter i et foruddefineret mønster. Herefter kan låsen drejes og åbnes.

Forskellen på cylinderlåsen og eksempelvis en elektronisk lås er, at man i en elektronisk lås som eksempelvis Yale Doorman, ikke behøver en nøgle med et særligt mønster. Du er det i stedet et særligt signal i låsens computer, der fortæller låsen, at den skal åbne. Men det kommer vi tilbage til

Yales fusioner

Yale var i mange år den førende låseproducent i både USA og resten af verden. Det har naturligvis betydet, at de har udviklet mange forskellige låsetyper og -systemer gennem tiden, hvor det nyeste på stammen er Yale Doorman. Men Yale har ikke gjort dette på egen hånd. Den tidligste “fusion” fandt sted allerede i 1868, hvor Linus Yale Jr. slog sig sammen med en kollega og dannede Yale & Towne. De udvidede forretningen og begyndte blandt andet også at lave hængelåse. Yale & Towne opkøbte dørlukkevirksomheden Norton og H. og T. Vaughan Ltd. og i starten af det 20. århundrede ekspanderede virksomheden og beskæftigede i omegnen af 12.000 personer på verdensplan.

Den seneste fusion skete i år 2000, hvor Yale blev opkøbt af det skandinaviske firma ASSA ABLOY Group.

Fremtiden sikret

Selvom Yale har over 100 år på bagen, er virksomheden ikke færdig med at imponere. Det er helt tydeligt, når man kigger på teknologien i Yale Doorman, der er meget mere end en ny type lås.

Med den nye teknologi er der et utal af muligheder for, hvad du kan sammenkøre, når du skal have sikkerhed og personlige tilpasninger i dit hjem. Det kalder Yale, der i Danmark administreres af RUKO, for Smart Home-løsninger. Teknologien i Yale Doorman-systemet har sin egen internetadgang, og det betyder, at du kan kommunikere med låsen via internettet, uanset hvor du selv befinder dig i verden. Systemet, du kan betjene via en app,